Zbiranje donacij na spletni strani

Avtor

Velik problem v številnih krščanskih (in neprofitnih nasploh) organizacijah je denar. Prostovoljci z veliko dobre volje lahko delajo izjemne stvari, a še vedno je veliko stvari pač treba plačati: od najemnine prostorov, materialov, …

Ta problem rešujejo na različne načine: nekatere organizacije za sredstva zaprosijo Cerkev, druge se prijavljajo na javne razpise, spet drugim pri finančni samostojnosti pomaga založniška in druga prodajna dejavnost. Redke pa za finančno pomoč prosijo donatorje. Saj veste, kaj bodo pa rekli, če bomo fehtali naokrog …

Zbiranje donacij

Odprtost za donacije prihaja tudi k nam. Kljub še vedno navzoči miselnosti, da mora za vse poskrbeti država (ali Cerkev), je vedno več ljudi (tudi med mladimi!), ki radi prispevajo za nekaj, kar jim veliko pomeni.

Donacije pa pridejo s svojimi prednostmi in izzivi.

Za donacije niso potrebne prijave na razpise, pisanje poročil in podobna mukotrpna in dolgotrajna opravila. Ne rabi se fasciklov dokumentacije o vsakem porabljenem centu.

Je pa potrebno temeljito spremeniti miselnost v organizaciji: ne le delati dobro, ampak to tudi pokazati svetu; s hvaležnostjo sprejeti darove in to hvaležnost dobrotnikom tudi izraziti; z dobrotniki je treba ohranjati stik, jih informirati, motivirati; skrbeti za transparentno porabo, ne zaradi možnosti inšpekcije, ampak v zavesti odgovornosti. Poleg tega pa je treba poskrbeti tudi za tehnični vidik.

Donacije na spletu

Za prejemanje donacij na spletu obstaja več načinov. Zbirate lahko na raznih platformah (npr. Patreon), lahko pa kar na svoji spletni strani! Če imate spletno stran postavljeno v sistemu WordPress, vam pri tem pomaga vtičnik GiveWP, ki ga uporablja že preko 100.000 organizacij po vsem svetu!

Nekaj prednosti tega načina:

  • Donatorju ni treba zapuščati vaše spletne strani, da lahko daruje.
  • Donacijske obrazce se enostavno prilagodi izgledu vaše spletne strani.
  • Za izvedbo donacije se lahko uporablja različne plačilne module – od preprostega nakazila na TRR, do uporabe sistema PayPal ali pa kreditnih kartic.
  • V vtičniku lahko prilagodite zahvalna sporočila ter potrdila o donaciji, ki jih donator prejme avtomatsko. Podatki o donatorjih pa se shranjujejo, tako da lahko z njimi stopite v stik tudi osebno.
  • Z uporabo plačljivih dodatkov pa lahko funkcionalnost še dodatno razširite in omogočite ponavljajoče (npr. mesečne) donacije, dodatne plačilne module, povezavo s spletno trgovino ali sistemom za pošiljanje e-obvestil (npr. Mailchimp).

Delovanje sistema sem doslej vzpostavil že v več kot 5 organizacijah. Če želite, da pomagam tudi vam, mi pišite!

Morda vas zanima tudi …

Zadnji projekti