3 orodja za hitrejšo selitev na nov računalnik

Avtor

Krivec za vse težave: NVMe disk, ki je bil ravno iz garancije

Pred kratkim mi je crknil sistemski disk v mojem službenem računalniku. Bilo je kmalu po začetku Svetopisemskega maratona, kjer sem skrbel za večji del tehnike. Moja takratnja občutja bi bila zanimiva vsebina za kakšnega psihologa …

Po uvodnem šoku (do težave je prišlo ob 15:50) sem se pobral in še isti dan je računalnik spet delal. Zamenjal sem sistemski disk (hvala Bogu sem imel v predalu še en SSD disk od bivšega prenosnika), namestil Windowse ter vse programe, ki sem jih potreboval.

Z vami bi rad podelil 3 orodja, ki so mi pri tem bila v veliko pomoč.

1. Ninite

Ena najbolj zoprnih stvari pri selitvi na nov računalnik je nameščanje vseh programov in aplikacij. Sam že vsaj 10 let v ta namen uporabljam storitev Ninite. Zadeva je blazno preprosta:

  • Obišči stran https://ninite.com/
  • Na seznamu obkljukaj programe, ki jih želiš namestiti.
  • Klikni gumb Get Your Ninite.
  • Odpri datoteko, in programi se bodo en za drugim namestili na računalnik.

Programi bodo nameščeni v najnovejši verziji, brez raznih toolbarov in ostale navlake. Pa tudi brez vedno novih zahtev po ponovnem zagonu sistema. Super, kajne?

2. LastPass

Če uporabljaš za vsako storitev drugačno močno geslo (to ti toplo priporočam), potem nastane težava: močna gesla si je težko zapomnit, če jih shraniš pa so v nevarnosti, da do njih pride kdo drug …

Prijatelj Robert mi je pred časom povedal za LastPass. LastPass je storitev, ki varno shranjuje gesla v kriptirani obliki. Lahko jo dodaš v svoj brskalnik, tako da ti ne bo treba več razmišljati o geslih. Ob prijavi v novo storitev pa ti LastPass sam lahko ustvari novo močno geslo.

Ker uporabljam tako stacionarni kot prenosni računalnik mi je LastPass še bolj dragocen, saj lahko gesla uporabljam na obeh napravah, posodobitve gesel so avtomatsko sinhronizirane.

3. Račun v brskalniku

Uporabljaš zaznamke in nastavitve v brskalniku (Firefox, Chrome, …)? Se ti je že zgodilo, da po menjavi računalnika nikakor nisi uspel priti do neke pomembne strani, ki je bila na starem računalniku med zaznamki?

Če uporabljaš uporabniški račun v brskalniku, potem lahko na ta problem pozabiš.

Ko se prijaviš v novem brskalniku, bodo zaznamki in druge pomembne nastavitve samodejno sinhronizirane.

Še nimaš računa? Ustvari ga v nastavitvah brskalnika!

Kaj pa podatki?

Kot sem zapisal v uvodu, mi je odpovedal sistemski disk. Kar konkretno odpovedal, moram reči. Kljub različnim poskusom nisem z njega dobil niti enega uporabnega podatka.

Ker pa je bil to res le sistemski disk, na njem podatkov ni bilo kaj dosti. Pretekle izkušnje so me izučile, da zdaj podatke shranjujem v oblaku (Dropbox, OneDrive), obenem pa si delam tudi lokalne varnostne kopije.

Kako pa se ti lotiš novih nastavitev računalnika? Katera orodja uporabljaš?

Morda vas zanima tudi …

Zadnji projekti