Vdrli so mi v Facebook račun! Kaj pa zdaj?

Avtor

Zazvonil je telefon. Na drugi strani prijatelj, ki me prijazno, a resno opomni, naj pogledam svoj Facebook račun. Tam se očitno dogaja nekaj, kar ni v načrtih. Res sem takoj preverila svoj profil in se srečala s tistim groznim občutkom, ki spremlja misli: “Vdrli so mi v račun, moje geslo poznajo, le kaj vse so še storili …?”

K sreči me je prej omenjeni prijatelj vodil skozi korake, ki so potrebni v takem primeru. Te bi sedaj rada podelila še z vami.

Kako ravnati, ko nekdo vdre v tvoj Facebook račun?

Čeprav so občutki ob tem res neprijetni ter že malo strašljivi, vseeno ne izgubite glave. Potrebno pa je ukrepati čim prej, najbolje takoj. Sledite korakom:

 1. Izbrišite objave (v mojem primeru je šlo za isto objavo sedemkrat, na kateri je bilo vsakič označenih 100 prijateljev). Objave zbrišemo čim prej, saj zavajajo druge, ker so na našem profilu in dajaje vtis, da mi verjamemo vsebini objave.
 2. Spremenite geslo. Geslo naj bo močno, sestavljeno iz številk, velikih in malih črk, ter posebnih znakov.
 3. Vključite dvojno preverjanje pristnosti. To bo močno zmanjšalo možnost, da se v Facebook račun prijavi kakšen nepridiprav. Navodila najdete spodaj.
 4. Odjavite se od vseh naprav. To lahko naredite kar v nastavitvah.
 5. Preglejte pretekle dejavnosti.

Postopek na računalniku

 1. Kliknite trikotnik desno zgoraj.
 2. Izberite Nastavitve in zasebnost

 3. Izberite Nastavitve

 4. Sedaj se premaknemo na levo, kjer izberete Varnost in prijava

 5. Pod razdelkom Prijava poiščemo možnost Spremeni geslo.
 6. Pod razdelkom Kje si prijavljen/a? Izberi spodaj desno Odjavi se iz vseh sej.
 7. Izberite Uporaba dvojnega preverjanja pristnosti. Vklopite to funkcijo. Za njeno delovanje je treba vpisati telefonsko številko, na katero bo FB poslal kodo, vedno ko se bo nekdo hotel vpisati v vaš Facebook račun iz nove naprave.

Postopek na telefonu

Postopek na telefonu ni veliko drugačen. Vseeno dodajam njegov opis.

 1. Desno zgoraj v aplikaciji Facebook izberite tri vodoravne črtice
 2. Izberite Nastavitve in zasebnost
 3. Izberite Nastavitve
 4. Izberite Varnost in prijava
 5. V tem razdelku urejate spremembo gesla, odjavo iz naprav in uporabo dvojnega preverjanja pristnosti
 6. Za slednje izberite puščico desno in vpišite telefonsko številko. Sledite navodilom.

Sama sem bila skeptična do vpisovanja telefonske številke aplikaciji Facebook, a roko na srce: Facebook jo gotovo že pozna, pa naj jo še uporablja v mojo korist.

Pomislila sem tudi na situacije, ko sem brez telefona, pa bi iz računalnika kakega znanca rada pogledala kako stvar. S tem načinom preverjanja pristnosti mi je to onemogočeno. A ob misli na neprijetne občutke ob dogodkih tega dne sem se vseeno odločila za vklop te varnostne funkcije. Priporočam jo tudi ostalim, četudi še niste doživeli vdora v Facebook račun.

Pa še to, če opazite pri katerem od vaših prijateljev kake čudne objave, ga čim prej kontaktirajte. Pa pošljite mu povezavo na ta prispevek, da zaščiti svoj Facebook račun.

Se ti je že kdaj zgodilo kaj podobnega?

(prispevek je bil najprej objavljen na strani Projekta Emavs)

Morda vas zanima tudi …

Zadnji projekti