Lažni krščanski profili na družabnih omrežjih

Avtor

V zadnjih dneh sem na svojem FB profilu prejel vsaj 5 prošenj za prijateljstvo od oseb, ki jih ne poznam. Ker sem po naravi precej previden pri sprejemanju novih prijateljev (saj veste: mama rekla, naj ne govorim s tujci :)), sem tudi tukaj naredil hitri test, če gre za realen profil. In našel nekaj zanimivih stvari, ki morda pridejo prav tudi vam, ko vam prošnjo za prijateljstvo pošlje Renata Šeruga, Emilija Virant, Denise Kelly, Jerica Sitar, Maja Žagar ali kakšna podobna oseba.

Gremo kar po vrsti.

Kaj je tu sploh problem?

Saj res! Kaj je problem, če sprejmem neznanca za svojega prijatelja? Saj ga lahko vedno “odfrendam”.

Ko nekoga sprejmeš za prijatelja na FB, tej osebi omogočiš dostop to vseh svojih objav in podatkov, ki so vidni prijateljem. Tudi če ne objavljaš spornih vsebin mi lahko pritrdiš, da vsem ljudem pa določenih stvari vseeno ne bi delil. Sploh pa, če za profilom ne stoji človek, ampak robot …

Ampak o tem v nadaljevanju.

Kako preveriš, ali gre za lažen profil?

Ko sam dobim prošnjo za prijateljstvo, je moj postopek nekako tak:

 • Če osebo poznam iz realnega življenja, na hitro preverim njen profil, predvsem:
  • skupni prijatelji (če nekoga poznam s faksa, potem bi mi bilo čudno, če med skupnimi prijatelji ne bi bilo nikogar drugega od sošolcev);
  • objave (ali so približno skladne s tem, kar o tej osebi vem).
 • Če osebe ne poznam iz realnega življenja, pa običajno najprej pošljem kratko zasebno sporočilo: “Živjo! Hvala za prošnjo za prijateljstvo! Me lahko spomniš, od kje se že poznava?” Od tu naprej so tri možnosti:
  • Ni odgovora. Ta možnost je najpogostejša. Take profile običajno blokiram in prijavim.
  • Odgovor v stilu “Mislim, da se še ne poznava. Imam pa zate eno super ponudbo …”. Običajno gre za kakšne piramidne sheme raznih prehranskih dodatkov, kriptovalut itd. Take profile vedno blokiram in prijavim.
  • Odgovor, ki razloži, da se poznava iz XY dogodka, na katerem sva oba bila leta 2008, in sva jedla tisto preveč soljeno juho in … Skratka, odgovor nekoga, s katerim se res poznava. Take ljudi običajno sprejmem. Je pa res, da je takih odgovorov je najmanj.

Napredek lažnih profilov

Spomnim se časov, ko so za lažnimi profili stali resnični ljudje. Pač, če si na določenem položaju ali pa bi rad komentiral kakšno delikatno temo, ne da bi se izpostavil, je lažni profil enostavna “rešitev”.

Takrat je bil velik problem, kako dobiti fotografije, ki bodo naredile profil bolj realističen. Lahko si sicer s spleta pobral kakšno fotografijo, a Google je omogočil, da se je hitro preverilo, od kje je slika vzeta.

Zadnje čase pa je napredek umetne inteligence (AI – Artificial Intelligence) omogočil še veliko več: obstajajo strani, kjer ti umetna inteligenca ustvari fotografijo človeka, ki dejansko ne obstaja. Te fotografije ne boš našel nikjer drugje na spletu. ChatGPT je omogočil ustvarjanje besedil, ki so že precej podobna temu, kar bi napisal realni človek. Meja med realnostjo in iluzijo se briše …

Krščanski profili

Kot sem omenil, sem v zadnjem času dobil kar nekaj prošenj za prijateljstvo. Če bi jih spravil na skupni imenovalec, imajo vsi ti profili naslednje značilnosti:

 • Ženska
 • Precej (cenenih) krščanskih objav
 • Nekaj bolj vsakdanjih objav (kuharske zadeve, narava …)
 • Nobenih osebnih objav, zapisov, …
 • Vidi se, da tekstov ni pisal Slovenec

Skratka: lažni profili.

Upam, da nisem koga razočaral 🙂

Za sklep

Umetna inteligenca vedno bolj postaja del vsakdana in vedno težje bomo ločili, kaj je res in kaj ne. Zato svetujem previdnost pri sprejemanju novih prijateljev (pa tudi sledilcev na Instagramu in drugih omrežjih). Družabna omrežja upravljajo z več vašimi podatki, kot si predstavljate.

Spodaj pa nekaj primerov objav.

Morda vas zanima tudi …

Zadnji projekti