Rabimo novo spletno stran!

Avtor

“Sem videl, da delaš spletne strani. Mi tudi rabimo novo spletno stran …”

Tako se je začelo več pogovorov v zadnjih letih. In morda taista misel muči tudi tebe. Malo je k temu prispevala tudi epidemija, ki je precej ljudem – tudi v Cerkvi – pomagala spoznati, da digitalna orodja pravzaprav niti niso tako slaba reč.

Pa je nova spletna stran res potrebna?

V več kot 5 letih, kar ustvarjam tudi spletne strani, do mene še ni prišla stranka, ki bi želela (po svojih besedah) “kompleksno in drago” stran 🙂 Večinoma bi radi nekaj preprostega. Toliko da je.

Morda sem čuden, ampak že kar nekaj takih projektov sem zavrnil. Zdijo se mi izguba (mojega) časa in (strankinega) denarja. Ne verjamem namreč, da ima lahko taka spletna stran kakšen posebej dober učinek.

Spletne strani ne potrebuješ, če …

 • … želiš objaviti le osnovne podatke. Za objavo osnovnih podatkov (naslov, kontaktni podatki …) obstajajo tudi drugi načini. Določeni podatki iz javnih evidenc so avtomatsko objavljeni tudi v nekaterih spletnih bazah (npr. bizi.si), objavi se jih lahko na Facebook strani, najhitreje pa jih bodo uporabniki našli v Google Knowledge Graph (to je okvirček na desni strani zadetkov iskanja v Googlu). Ta korak ti priporočam tudi, če spletno stran že imaš. Za urejanje zapisa se moraš najprej registrirati v platformi Google My Business.
 • … če nimaš želje po širitvi. Spletne strani ne potrebuješ, če nimaš želje po nagovarjanju ljudi izven svojega siceršnjega kroga. Upam, da je med kristjani takšnih bolj malo 😉
 • … če nagovarjaš ljudi, ki bolj sledijo drugim kanalom. Do mladih lažje prideš preko družabnih omrežij. Starejše bodo še vedno najbolj nagovorila oznanila na koncu maše ali pa objava na oglasni deski. Spletna stran je široka, ni pa za vse. Katere kanale spremljajo ljudje, ki jih želiš nagovoriti?
 • … če nimaš znanja in motivacije za upravljanje strani. Spletna stran ni enkraten projekt. Zahteva tako tehnično vzdrževanje kot pripravo vsebin. Brez tega stran le životari.

Če se ne najdeš v nobenem od zgornjih opisov, beri dalje 🙂

Malo denarja, malo muzike

Postaviti spletno stran danes ni nobena znanost. Platforme kot je Wix ali WordPress.com ti omogočajo, da si svojo spletno stran ali blog postaviš brezplačno. Z omejitvami, seveda. Nekaj teh omejitev:

 • Domena. Domena je eden glavnih elementov identitete spletne strani. Poleg tega, da se tako stran lažje najde in zapomni (mojastran.si si lažje zapomnimo kot mojastran.wordpress.com), lastna domena daje občutek resnosti, v kombinaciji z gostovanjem pa omogoča tudi uporabo email naslovov s končnico domene (npr. [email protected]). Tega na brezplačnih platformah ne dobiš.
 • Gostovanje. Poleg že omenjene možnosti uporabe email naslovov s končnico domene ti uporaba paketa gostovanja omogoče tudi naprednejše upravljanje spletnih strani ter nadzor nad njimi. Brezplačne platforme ponujajo gostovanje, a brez možnosti upravljanja.
 • Omejene možnosti prilagoditev. Brezplačne platforme omogočajo, da stran postaviš hitro na podlagi predlog. Žal pa imajo predloge običajno precej omejene možnosti prilagajanja. Če želiš več možnosti, pa bo to stalo precej denarja, pa tudi časa.

Poleg tega pa sama spletna stran še ne bo dovolj …

Celostni pristop

Spletna stran je le eden od kanalov, ki jih lahko uporabljaš za evangelizacijo. Nekateri spletno stran primerjajo s hišo, družabna omrežja pa z vrati, skozi katera ljudje vstopajo vanjo. Poleg tega so tu še drugi kanali obveščanja (email sporočila, video vsebine, podcasti, pa tudi tiskovine …). Vse to lahko uporabljaš za doseganje svojega poslanstva. Možnosti, ki jih ta orodja ponujajo, so res fascinantne.

Kdo izmed vas, ki hoče zidati stolp, prej ne séde in ne preračuna stroškov, ali ima dovolj, da ga dokonča? (Lk 14,28)

Preden se lotiš dela, premisli:

 • Zakaj se spuščam v digitalni svet?
 • S kakšnimi viri razpolagam (čas, znanje, finance, …)?
 • Koga želim nagovoriti in s čim?
 • Katera so najboljša orodja, da pridem do teh ljudi?

Ti lahko kako pomagam pri tem? Piši mi na [email protected] in začnimo projekt!

Morda vas zanima tudi …

Zadnji projekti